Haber

2023 Kız Kulesi ne zaman açılacak? Onarım tamamlandı mı? Kısaca Kız Kulesi Efsaneleri

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıklamalarına göre Kız Kulesi’nin sadece üst kısmı değil, alttaki platform ve deniz tarafındaki eksiklikler de fark edilerek bunlar üzerinde çalışma yapıldı. Güçlendirilen ve sağlamlaştırılan bu onarımın açılışı aslında daha önce gerçekleşecekti. Bu gecikmenin nedeni, sarsıntıya karşı alınan ekstra önlemler oldu.

MASTER’S KULESİ NE ZAMAN AÇILACAK?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalara göre Kız Kulesi, Mayıs ayının ilk haftası ziyaretçileriyle buluşmaya hazır. Bakan Ersoy’un açıklamalarına göre yıllardır izlediğimiz Kız Kulesi’nin görüntüsü olması gerektiği gibi değil. İnsanlar, orijinali tam kaynaklardan araştıramadığı için mevcut yapıya alışmıştı. Ancak asıl fotoğraflarından yola çıkılarak II. Mahmut döneminde gerçek Kız Kulesi’ne dönüştürülmüştür.

KULE-MÜZE ŞEKLİNDE AÇILACAK!

Mayıs ayının ilk haftası ile birlikte Kız Kulesi eskisi gibi yeme içme ile dolmayacak, olması gerektiği gibi kule-müze şeklinde hizmete açılacak ve dünyanın dört bir yanından ziyarete açılacaktır. Dünya, özellikle Türk ziyaretçiler. Nesiller boyu sürecek bir yapısal güçlendirmeyi hayata geçirdiklerini belirten Bakanlık, kulenin oturduğu platforma kadar çok sağlam ve detaylı bir çalışma gerçekleştirdiklerini de vurguladı.

MASTER’S KULESİ EFSANESİ VE HİKAYELERİ

KRALIN KIZI

Efsanelerin ortasından en çok bilineni kral ve kızının hikayesidir. Kral, kızı hakkında rastgele bir falcı tarafından uyarılır. Falcıya göre kızını bir yılan sokacak. Kızını bu felaket olaydan korumak isteyen kral, Salacak açıklarındaki kayalıklara Kız Kulesi’ni yaptırır ve kızını buraya yerleştirir. Haftanın belirli gün ve saatlerinde kızına sepetler dolusu meyve ve bakkaliye gönderen kral, bir gün gönderdiği sepete saklanan yılanın istemeden kendi kızının ölümüne sebep oldu.

BATTAL GAZİ

Bir diğer yaygın efsane de Battal Gazi hakkındadır. Bizans Tekfuru şehrinin karşısında bulunan Battal Gazi’yi görünce paniğe kapılır ve ganimetiyle kızını bu kuleye saklar. Ancak yaptıkları işe yaramayan Bizans Tekfuru hem kuleyi hem de ganimetini kaybederek Battal Gazi prensesini alıp atıyla Üsküdar’ı geçerek yoluna devam eder. Hatta bir rivayete göre “Atı alan Üsküdar’ı geçmiştir” ifadesinin kökeninin bu olay olduğu söylenir.

LEANDROS

Kız Kulesi ile ilgili ilk efsane aslında Ovidius tarafından kaydedilmiştir. Efsaneye göre Çanakkale Boğazı’nın batı yakasındaki Sestos’ta bulunan Afrodit Tapınağı’nda rahibe olan Hero, Abydos’ta yaşayan Leandros’a aşık olur. Leandros, Hero’yu görmek için her gece Sestos’a yüzer. Bir gün bir fırtına çıkar, kuledeki ışığın ışığı söner. Leandros yolu bulamadığı için denizde boğulmuş ve ölmüştür.

Ertesi gün kıyıda Leandros’un cansız bedenini gören Hero dayanamayıp kendini suya atarak intihar etmiştir. Normalde Çanakkale’de geçen bu efsane, 18. yüzyılda Avrupalı ​​seyyahlar tarafından İstanbul Boğazı’ndaki Kız Kulesi’ne benzetilerek uyarlanmıştır. Böylece kule, “Tour de Leandre veya Leandre Kulesi” olarak anılmaya başlandı.

KIZLAR AŞKI KULESİ VE GALATA KULESİ

Bir yanda narin ama büyüleyici cazibesiyle İstanbul’un kalbinde bir inci olan Kız Kulesi, diğer yanda İstanbul’u zirvesinden izleyen heybetli bir Galata Kulesi. Kız Kulesi Boğaz’da tek başına yüzerken Galata Kulesi ile karşılaşır. İki kule ortaya çıktığı an, İstanbul’un huzurunda birbirlerine aşık olurlar. Ancak İstanbul Boğazı, buluşmasınlar diye aralarında bir engel olarak belirir.

Bu imkansız aşk karşısında Kız Kulesi her geçen gün eriyor. Galata Kulesi ona mektuplar ve şiirler gönderir. Ahmet Çelebi bir gün Üsküdar’a uçmak amacıyla Galata Kulesi’nin tepesine çıkar. Galata Kulesi’nin ısrarını kırmadı ve yüzyıllardır yazdığı birikmiş mektupları Kız Kulesi’ne götürdü. Ancak Salacak kıyısına yakın olan rüzgarın da etkisiyle Üsküdar kıyıya ulaşamıyor.

Bütün bunlara rağmen dalgalar mektupları alıp Kız Kulesi’ne ulaştırır. İşte o zaman Kız Kulesi, Galata Kulesi’nin kendisine ne kadar aşık olduğunu anlar. Kavuşmaları imkansız olsa da asırlardır birbirlerine sevgi ve özlem dolu bakarlar. Kuşaktan kuşağa aktarılan bu hikâyeye inananlar, Galata Kulesi’ne çıktıkları ilk kişiyle evlenme hayali kurarlar.

haberdernekpazari.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu